Ce sunt Varicele? De ce apar?
Circulatia sangelui ( circulatia sangvina ) se realizeaza printr-un ,,sistem tubular “numit sistemul circulator sangvin format din inima si vase .
In acest sistem exista :
- o „pompa” – inima
- un tur – ce duce sangele de la inima spre periferie , numit sistemul arterial.
- un retur – ce aduce sangele de la periferie la inima , numit sistemul venos .
Varicele apartin returului adica sistemului venos .
Sangele venos este colectat prin doua retele venoase :
- reteaua venoasa profunda (indicata pe plansa cu culoarea albastru deschis ) – situata sub fascia musculara ( structura care acopera muschii ) , numita sistem venos profund
- si o retea venoasa superficiala ( indicata cu culoarea albastru inchis ) – situata deasupra fasciei musculare si deasupra fasciei musculare , intre aceasta fascie si piele numita sistem venos superficial
Sistemul venos superficial al membrelor inferioare ( al picioarelor ) are doua vene mai mari ca doua trunchiuri numite :
- vena safena mare ( sau vena safena magna sau vena safena interna ) (cifra 2)
- vena safena mica ( sau vena safena parva sau vena safena externa ). (cifra 6)
Vena safena mare – numita astfel deoarece este cea mai mare dintre cele doua vene safene , isi are originea in partea interna a gleznei ( adica spre piciorul celalalt )si ,, calatoreste ” pe partea interna a gambei si coapsei pana in regiunea inghinala unde se uneste cu o vena profunda – cea mai mare vena a membrului inferior ( a piciorului ) numita vena femurala comuna . ( cifra 3 )
Vena safena mica – porneste tot de la nivelul gleznei dar din zona din spatele gleznei si usor spre exterior si „calatoreste” prin partea din spatele gambei pana in spatele genunchiului ( regiunea poplitee ) unde se varsa intr-o vena profunda numita vena poplitee . (cifra 5)
In locul unde cele doua vene safene se unesc cu cele doua vene profunde , venele safene formeaza o curba numita crosa ( ca si o gasca de fantana ) . Aceste crose ( indicate cu cifrele 1 si 4 ) sunt necesare ca cele doua vene safene ( mare si mica ) sa se poata unii cu venele profunde ( vena femurala comuna respectiv vena poplitee ) care sunt mai profunde sub muschi . Mai exista si alte vene profunde la membrul inferior ( picior ) (indicate la gamba cu cifra 7 )
La acest nivel al crosei exista totdeauna niste ramuri venoase ( afluenti venosi ) formeaza o crosa ( indicate cu cifra 9 ) . Tratamentul corect al acestor ramuri reprezinta cheia succesului ca varicele sa NU mai reapara niciodataTratamentul corect . ( va rugam sa urmariti inregistrarea de la subcapitolul „TRATAMENTUL CORECT AL VARICELOR”).
Mai exista si alte comunicari ( in mod normal mai mici ) intre venele profunde si venele superficiale ( indicate cu cifra 8 ), numite vene perforante , numite astfel deoarece aceste vene „perforeaza” fascia musculara in anumite zone realizand conexiuni mai mici intre venele profunde si venele superficiale ( se poate observa mai detaliat conexiunea realizata de venele perforante in imaginea alaturata ).
La unele persoane cele doua vene safene mare si mica sunt unite de vena GIACOMINI ( indicata partial cu cifra 12 – doar portiunea din spatele genunchiului si un scurt traseu spre interiorul coapsei ) care urca din spatele genunchiului ( regiunea poplitee ) unde este conectata cu vena safena mica trecand spre interiorul coapsei si ajunge in fata in regiunea inghinala unindu-se cu vena safena mare.
Sensul normal de curgere a sangelui prin vene este:
- spre inima
- si dinspre venele superficiale spre cele profunde
Acest sens de curgere se poate realiza datorita valvelor venoase situate in toate venele situate sub nivelul inimii, fie vene profunde , vene superficiale sau venele perforante .
Intr-o vena sanatoasa cand valvele sunt” in pozitia deschis „sangele curge numai in sensul bun fiind,, atras in sus ” de inima care se dilata dupa contractie si de torace in timpul expiratiei si ,, propulsat de jos in sus ” de contractia musculaturii gambei in timpul mersului iar cand valvele sunt ,, in pozitia inchis ” este impiedicata curgerea sangelui in sensul opus si astfel sangele ,, NU VA CADEA ” spre degetele de la picioare.
Varicele sunt vene dilatate anormal de mult incat valvele venoase din interiorul venelor nu se mai pot inchide si sangele va „cadea” printre valve spre degetele de la picioare „fenomen numit REFLUX” .
Varicele sunt clasificate in varice primare si varice secundare .
Varicele primare sunt varicele comune (despre care stie toata lumea).
Varicele secundare apar in urma altor boli ( adica „secundare” altor boli ). Cel mai frecvent varicele secundare apar in urma unei tromboflebite profunde ( tromboze venoase profunde ).
Varicele primare apar datorita mostenirii unei gene ( de la parinti , bunici ) care produce o substanta numita colagen de mai slaba calitate la persoanele care au varice fata de colagenul de buna calitate al persoanelor fara varice .
Acest colagen de mai slaba calitate intra in structura venelor ca material principal de rezistenta .
Deci persoanele care au mostenit acest colagen au vene cu pereti mai slabi , care vor ceda sub greutatea coloanei de sange si se vor dilata iar valvele venoase nu mai reusesc sa se inchida – INCOMPETENTA VALVULARA , astfel valvele NU mai pot sa-si indeplineasca rolul lor de a realiza un circuit al sangelui NUMAI SPRE INIMA si sangele va „cadea” spre degetele de la picioare – REFLUX . (Observati imaginea alaturata)
Astfel acest sange care ,, cade “ printre valve va crea presiune din ce in ce mai mare ( pe masura ce se dilata vena mai mult ) si aceasta presiune duce la dilatari anormale ale venelor numite VARICE .
Pot sa se dilate si venele perforante ceea ce duce deasemenea la imposibilitatea inchiderii valvelor situate in aceste vene perforante ( „incompetenta valvulara” ) si sangele nu va mai circula numai din venele superficiale (venele de deasupra muschilor ) inspre venele profunde ( venele de sub muschi ) ci si invers ( mai mult invers pentru ca presiunea in venele profunde e mai mare decit in venele superficiale ).
Peste factorul congenital ( mostenirea genetica ) ce sta la baza bolii varicoase se adauga si alti factori : sarcina , obezitatea , conditiile de munca in ortostatism prelungit ( statul prelungit in picioare ), pozitia sezanda indelungata ( exemplu : calatorii lungi cu automobilul , autocarul , avionul ) , ridicarea de greutati , suflatorii din industria sticlei , suflatori in instrumente muzicale si alti factori.