Tratament varice vulvare și vaginale

A.TRATAMENTUL VARICELOR VULVARE SI VAGINALE IN SARCINA SI DUPA SARCINA .

Daca varicele vulvare si vaginale sunt in timpul sarcinii tratamentul recomandat va fi numai simptomatic adica tratamentul este indreptat spre inlaturarea senzatiilor suparatoare dar nu este recomandat un tratament prin care sa dispara varicele din doua motive :

1. pentru ca la unele dintre femei varicele vulvare si varicele vaginale vor disparea sau se vor reduce mult in prima luna dupa nastere , la altele in primul an dupa nastere. La unele femei NU vor disparea niciodata de la sine si vor deranja mai departe prin :

 • durere
 • senzatie de greutate
 • prurit (mancarime)
 • dispaurenie ( durere la contactul sexual)
 • disconfort in timpul mersului
 • aspectul lor

Varicele vulvare si vaginale care nu dispar dupa o luna sau un an de la nastere , sunt mai suparatoare in perioada menstruatiilor datorita modificarilor hormonale ce se petrec in aceasta perioada .

2. Al doilea motiv pentru care pe parcursul sarcinii se face doar tratament simptomatic (adica tratament indreptat doar spre inlaturarea senzatiilor suparatoare) si nu este recomandat un tratament prin care sa nu mai existe varicele vulvare si varicele vaginale, este reprezentat de faptul ca este de evitat sa se administreze medicamente si mai ales anestezice pe parcursul sarcinii .

Este recomandat ca femeile care au varice vulvare si vaginale in timpul sarcinii sa consulte un medic chirurg vascular in timpul sarcinii si sa NU se gandeasca sa amane consultul dupa nastere cum s-a mai intamplat si intre timp au aparut complicatii ce puteau fi evitate pentru ca acesta cunoaste cel mai bine:

 • legatura varicelor vulvare si vaginale cu alte vene
 • circulatia anormala din venele varicoase
 • ce cauze pot da varicele vulvare si vaginale
 • sursele de alimentare cu sange a acestor varice
 • sa previna complicatiile si sa le trateze
 • sa recomande ce tratament trebuie facut – in sarcina si dupa sarcina

Daca la varicele vulvare si varicele vaginale din sarcina se asociaza si varice ale membrelor inferioare (picioarelor), trebuie sa se faca si tratamentul compresiv al acestor varice cu ciorapi compresivi de masura corespunzatoare , de grad de compresie adecvat si de calitate buna .

Femeile la care persista varicele vulvare si vaginale si dupa un an de la nastere – mai ales daca sunt suparatoare dand simptomele descrise la „Manifestarile varicelor vulvare si vaginale” , dar si daca nu sunt suparatoare prea mult – trebuie sa consulte un medic chirurg vascular care sa:

 • depisteze sursa sau sursele varicelor vulvare si vaginale
 • sa inchida corect sursa sau sursele varicelor vulvare si vaginale
 • sa scape femeia definitiv si nu doar pe o perioada scurta de varicele vulvare si vaginale

B. TRATAMENTUL VARICELOR VULVARE SI VARICELOR VAGINALE FARA LEGATURA CU SARCINA.

Varicele vulvare si varicele vaginale fara legatura cu o sarcina vor fi tratate in functie de cauza care le-a produs ( cauzele sunt detaliate la subcapitolul „DE CE APAR VARICELE VULVARE SI VAGINALE? „la sectiunea” VARICELE VULVARE SI VARICELE VAGINALE FARA LEGATURA CU SARCINA ).

Dupa ce se stie cauza care a produs varicele vulvare si vaginale fara legatura cu sarcina se poate face un tratament corect si complet :

a. Daca avem ca si cauza o tromboflebita profunda a membrelor inferioare ( picioarelor ) sau o tromboflebita a unei vene sau mai multor vene din abdomen se recomanda:

 • ciorap compresiv cu chiloti , de masura , compresie si calitate corespunzatoare
 • medicamente care impiedica formarea unui alt cheag (tromb)
 • respectarea unui regim de viata ce reduce riscul formarii cheagurilor ( consum de lichide suficiente, evitarea statului prelungit in picioare fara miscare , evitarea statului picior peste picior , evitarea fumatului , evitarea anticonceptionalelor orale si altele )

b. Daca avem ca si cauza o tumora in abdomen se va recomanda in primul rand tratarea acesteia

c. Daca avem ca si cauza o malformatie venoasa congenitala la nivelul unei vene sau mai multor vene de la nivelul membrelor inferioare ( picioarelor ) sau din abdomen se va recomanda : ciorap compresiv de masura , compresie si calitate corespunzatoare si un regim de viata ce reduce riscul formarii cheagurilor ( regim de viata descris mai sus ).

In concluzie varicele vulvare si varicele vaginale ar trebui sa determine femeia sa ceara ajutor medical , atat in situatia cand varicele vulvare si varicele vaginale sunt suparatoare dand simptomele descrise la „Manifestarile varicelor vulvare si varicelor vaginale” dar si in situatia cand varicele vulvare si varicele vaginale nu sunt prea suparatoare sau nu sunt suparatoare deloc in afara poate de aspectul lor , deoarece varicele vulvare si vaginale pot fi „semnul” prezentei unor alte boli ce determina o circulatie anormala a sangelui , pe care medicul chirurg vascular o poate evalua , depista cauza , prevenii complicatiile si sa recomande cel mai bun tratament .