Tromboflebita profundă

tratament troboflebita profunda

tratament troboflebita profunda

Tromboflebita profundă o complicatie grava cu formarea de cheaguri in venele profunde ( venele de sub muschi) , cu risc mare ( mult mai mare ca in cazul tromboflebitei superficiale ) ca aceste cheaguri sa ajunga purtati de curentul sangvin la inima si apoi la plamani producindu-se EMBOLIA PULMONARA (UNUL DIN 4 PACIENTI MOARE) si chiar daca cheagul nu ajunge la inima si plamani producand embolia pulmonara prezenta cheagului in vena profunda risca sa afecteze grav sanatatea piciorului dupa cum se poate observa in imaginea alaturata.

Aproape in toate cazurile de tromboflebita profunda evolutia este spre agravare progresiva in lipsa unui tratament CORECT, tratament care de cele mai multe ori poate dura toata viata.

Cheagul format in interiorul venei profunde va fi lizat (topit ) in luni sau chiar in ani dar in acest proces vor fi deteriorate valvele din interiorul venei  – ( descrierea detaliata a valvelor venoase cu rolul lor foarte important se gaseste la subcapitolul ,, CE SUNT  VARICELE ? DE CE APAR VARICELE  ? ” ). Unele valve poate vor fi rupte complet, altele partial , vor fi retractate (scurtate ) si nu vor mai putea asigura o circulatie buna a sangelui doar spre inima cum este normal in vene ci o parte din sangele venos , (sange incarcat cu produsi toxici de metabolism care ar fi trebuit sa ajunga la ficat, plamani, rinichi sa fie detoxificat ) va cadea spre degetele de la picioare ( se numeste reflux ) la fel ca in boala varicoasa dar acest reflux este aproape in toate cazurile MAI GRAV comparativ cu refluxul din boala varicoasa (exceptia este atunci cand varicele sunt foarte mari si au o cantitate de sange mai mare ca o vena profunda).

tratament ulcer posttrombotic clujAcest reflux al sangelui ( adica recaderea sangelui spre degetele de la picioare ) va produce aceleasi simptome si complicatii ca boala varicoasa dar aproape intodeauna mai grave: durere si senzatie de tensiune la nivelul gambei , edem ,induratie, hiperpigmentatie , risc de retromboza (formarea din nou a altor cheaguri ) ,hemoragie , ulcer.