Tratament teleangiectazii

Desi se incearca mai multe metode de tratament cum ar fi laserterapia , cauterizarea , pana in prezent se considera ca „standardul de aur” in tratamentul teleangiectaziilor este reprezentat de scleroterapie .
Scleroterapia presupune injectarea unei solutii cu un ac fin direct in interiorul venei , producindu-se o inflamatie controlata ce duce in final la inchiderea vasului, aceasta deveniind de cele mai multe ori invizibila sau aproape invizibila .

Dupa injectarea solutiei este necesara aplicarea tratamentului compresiv cu bandaj sau ciorapi elastici pentru citeva zile pentru a facilita apropierea peretilor venosi.

Durerea resimtita in cazul scleroterapiei variaza in functie de toleranta fiecarei persoane la durere , de solutia folosita , de concentratia solutiei care trebuie sa fie adecvata diametrului teleangiectaziilor , de regiunea unde se efectueaza si nu in ultimul rand de corectitudinea tehnicii , practic toate persoanele suporta procedura , majoritatea afirmind ca durerea este de intensitate mica sau foarte mica la aproape toate persoanele este minima , neglijabila. Durerea variaza.

Efectele secundare ( nedorite) ale scleroterapiei pot fi alergia care se intilneste mai frecvent la persoanele care au un teren alergic , aparitia de pete maronii care in timp se estompeaza sau pot sa ramina definitive daca solutia nu este injectata strict in interiorul venei sau daca nu este adecvata concentratia poate sa apara chiar necroza (distrugerea) tegumentului (pielii) in zona unde a fost practicata scleroterapia.
Nici un tratament nu poate prevenii complet reaparitia teleangiectaziilor de aceea se impune un control odata pe an dupa scleroterapie.

Atentie la afirmatiile de genul, „metoda absolut sigura” , „metoda cea mai noua” deoarece un tratament inceput gresit poate fi uneori greu reparabil sau ireparabil.