Varice vulvare si vaginale

CE SUNT SI DE CE APAR VARICELE VULVARE SI VARICELE VAGINALE ?

A. CE SUNT VARICELE VULVARE SI VARICELE VAGINALE ?

Este necesar poate a reamintii pe scurt ce sunt venele si ce sunt varicele .( explicatii detaliate despre vene si despre varice in general se gasesc in primul capitol I. 1.CE SUNT VARICELE ? DE CE APAR VARICELE ?).

Venele sunt vase de sange care transporta sangele dinspre periferia organismului spre inima .Pentru a realiza aceasta toate venele situate sub nivelul inimii au in interiorul lor valve, care se inchid si se deschid , permitind sangelui sa curga intr-un singur sens spre inima .Daca venele se dilata mai mult decat este normal valvele nu se mai pot inchide si sangele nu va mai putea fi condus numai spre inima ci va ,, cadea “ in sens invers spre degetele de la picioare , iar presiunea sangelui care ,, cade “ inspre degetele de la picioare va dilata venele anormal de mult, putindu-se ajunge la diametre de 2 ori pana la 10-15 ori mai mare decat o vena normala iar aceste vene dilatate anormal se numesc VARICE ( cauzele dilatarii venelor si circulatia „inversa” a sangelui in vene sunt prezentate in detaliu tot in capitolul I. 1. CE SUNT VARICELE ? DE CE APAR VARICELE ? ) .

Varicele cel mai des intilnite sunt la nivelul membrelor inferioare ( picioarelor )dar varicele pot fi intalnite si in alte regiuni ale corpului sau alte organe : varice esofagiene ( care apar de exemplu in ciroza hepatica ), varice vulvare , varice vaginale .

Anatomic venele vulvare si venele vaginale au comunicari cu : peretele pelvian , organele interne , venele mari din abdomen , venele de pe partea interna a coapsei .

Unele din varicele vulvare si varicele vaginale nu sunt depistate deoarece unele paciente nu se plang de aparitia acestora daca varicele vulvare sau varicele vaginale sunt asimptomatice ( adica daca nu dor sau nu dau alte senzatii neplacute ), femeile solicitind ajutor medical numai cand ele sunt simptomatice ( adica dor sau dau alte senzatii neplacute ce vor fi detaliate pe parcursul acestei prezentari ).

Un alt motiv de nedepistare a varicelor vulvare e este dat de faptul ca varicele vulvare pot fi observate cel mai bine cand pacienta sta in picioare dar in aceasta pozitie femeia nu poate sa-si observe usor varicele vulvare , mai ales in sarcina in a doua jumatate .

B. DE CE APAR VARICELE VULVARE SI VARICELE VAGINALE ?

Cauzele aparitiei varicelor vulvare si varicelor vaginale sunt impartite in doua mari categorii :

  • prima cauza sunt modificari aparute in sarcina
  • a doua cauza sunt boli ale venelor (de exemplu tromboflebite profunde ) care realizeaza obstructii complete sau incomplete in venele ce aduc sangele de la membrele inferioare ( picioare )si/sau din abdomen spre inima

Deci vom avea varice vulvare si varice vaginale:

  • in sarcina si dupa sarcina
  • fara legatura cu sarcina

VARICELE VULVARE SI VARICELE VAGINALE IN SARCINA SI DUPA SARCINA

Dintre femeile gravide aproximativ 10% au varice vulvare si aproximativ 5 % varice vaginale .

Varicele vulvare si varicele vaginale apar mai frecvent la a doua sarcina incepand cu luna a 5-a de sarcina si sunt cauzate de:

a.modificarile hormonale din sarcina , mai ales la femeile care sunt predispuse la boala varicoasa prin mostenire genetica , unele dintre aceste femei avind deja varice ale membrelor inferioare ( ale picioarelor ) inca inainte de sarcina , alte femei au in timpul sarcinii deodata sau aproape deodata varice atat la picioare cat si varice vulvare si/ sau varice vaginale .

b. presiunea realizata de uter in a doua jumatate a sarcinii (incepand cu luna a-5-a de sarcina ) asupra venelor din abdomen

c. statul prelungit in picioare

d. ridicarea de greutati

e. tusea

f. alti factori

Dar s-a demonstrat ca rolul major in aparitia varicelor vulvare si al varicelor vaginale in sarcina il au modificarile hormonale din sarcina .

VARICELE VULVARE SI VARICELE VAGINALE FARA LEGATURA CU SARCINA.

Cauza aparitiei varicelor vulvare si a varicelor vaginale fara legatura cu sarcina este reprezentata de un obstacol complet sau incomplet situat in calea intoarcerii sangelui de la membrele inferioare ( picioare ) sau din abdomen spre inima .

Un obstacol in intoarcerea sangelui spre inima poate fi de exemplu o tumora din abdomen care comprima o vena sau mai multe vene realizand o presiune crescuta a sangelui in toate venele situate sub nivelul ei si care aduc sangele spre vena comprimata.

Alte obstacole pot fi malformatii congenitale ale venelor de la membrelor inferioare( picioare ) sau din abdomen care pot fi :

  • vena sau vene de calibru mai mic decit normalul -pe o anumita lungime
  • pe toata lungimea venei
  • vena sau vene fara lumen ( inchise –cu peretii lipiti )

Acest „baraj” in calea intoarcerii sangelui spre inima va putea duce la dilatari anormale ale venelor de la nivelul vulvei si vaginului aparind varicele vulvare si vaginale fara legatura cu sarcina.