Ce este limfa?

Limfa – numita cu mii de ani in urma de Hipocrate si Aritotel ,,sange alb”- este un lichid alb-galbui bogat in proteine, poate transporta toxine sau microbi in cazul unei infectii sau patrunderea unor toxine in organism.

Limfa se gaseste in mod normal in sistem limfatic.

Sistemul limfatic este un sistem circulator din organism alaturi de circulatia sangvina. Circulatia sangvina are doua componente :

  • arteriala care conduce sangele de la inima spre tot organismul (acesta este turul din acest circuit )
  • venoasa care aduce sangele din tot organismul inapoi la inima( acesta este returul din acest circuit ).

Sistemul limfatic este peste tot in organism si este format din vase mici care se unesc in vase din ce in ce mai mari pana cand in final limfa din corp ajunge in doua colectoare mari :

  • ductul toracic (sau canalul toracic )
  • ductul limfatic drept.

Din loc in loc pe traseul vaselor limfatice exista aglomerari de celule care formeaza ganglioni limfatici .

Ductul toracic – este cel mai mare din cele doua colectoare , el se intinde din abdomen si prin fata coloanei vertebrale ajunge pina aproape de baza gatului inspre stanga.

Ductul limfatic drept –are doar cativa centimetri lungime si este situat tot in apropierea bazei gatului dar inspre dreapta.

Cele doua colectoare se varsa in apropierea bazei gatului, in vene mari care vor duce limfa la inima .

Limfa curge numai intr-un singur sens- spre baza gatului indiferent de pozitia corpului fiind necesara invingerea gravitatiei cand inima este mai sus decat restul corpului (exceptie bineinteles limfa de la cap si gat care curge „prin cadere”). Limfa invinge gravitatia prin mai multe mecanisme dintre care enumeram : valvele unisens din interiorul vaselor limfatice, aspiratia cardiaca – (cand inima se dilata pentru a primii sangele aspira implicit si limfa care ajunge si ea in sange in apropierea bazei gatului ; aspiratia toracica-in expir se aspira limfa si sange din regiunile de sub inima iar in inspir se aspira din regiunile de deasupra inimii ; contractia musculara(„numita si pompa musculara”)- impinge limfa si sangele spre baza gatului , respectiv spre inima .