Cauze insuficiență limfatică

Insuficienta limfatica in functie de cauza care o produce se imparte in doua mari categorii:

I. INSUFICIENTA LIMFATICA PRIMARA – cauza fiind o predispozitie genetica mostenita .

II.INSUFICIENTA LIMFATICA SECUNDARA – cauza fiind o alta boala sau tratamentul pentru anumite boli.

I.INSUFICIENTA LIMFATICA PRIMARA – afecteaza persoanele care sunt predispuse la aceasta boala prin mostenire genetica , aceste persoane avind vase limfatice ce nu reusesc sa transporte limfa asa cum ar trebui si daca se adauga factori agravanti cum ar fi : obezitatea , statul prelungit in picioare sau pe scaun mai ales la caldura , aceste persoane au nesansa sa faca boala.

tratament insuficienta limfatica

II. INSUFICIENTA LIMFATICA SECUNDARA – este determinata de o alta boala . Cele mai frecvente boli care pot da insuficienta limfatica secundara sunt : cancerul sau tratamentul cancerului prin operatie sau radioterapie , o infectie , alte tumori benigne ( adica necanceroase ) , paralizii ale membrelor inferioare ( piciorului ).

tratament insificienta limfatica cluj

1. CANCERELE care se extind pe cale limfatica „imprastie” celulele canceroase in vasele limfatice iar acestea se opresc in ganglionii limfatici si vor face „un baraj” pentru limfa care va trece mai greu prin ganglionii limfatici si se va acumula limfa in regiunile corpului de unde aceasta vine spre ganglioni limfatici .(de exemplu un cancer al unui organ din abdomen poate duce la insuficienta limfatica secundara a unui membru inferior (a unui picior).

2. POSTOPERATOR (dupa operatii). De la tumoarea primara (locul de unde a inceput cancerul) celulele canceroase se raspandesc de multe ori prin vasele limfatice si ajung in ganglionii limfatici. Tratamentul chirurgical ce se face in tratamentul unui astfel de cancer, ale carui celule au ajuns in ganglionii limfatici , implica si evidarea (scoaterea) acestor ganglioni. De exemplu un cancer de san ale carui celule au ajuns prin vasele limfatice in ganglionii axilari, va necesita pe langa inlaturarea tumorii canceroase de la san sau chiar a sanului intreg si inlaturarea acelor ganglioni axilari din partea cu sanul afectat ceea ce va duce la ingreunarea intoarcerii limfei de la nivelul membrului superior (mainii ) cu tumefierea ( umflarea ) mainii.

3. RADIOTERAPIA ( tratamentul cu raze pentru cancer ) poate afecta vasele limfatice si ganglionii limfatici prin stramtarea sau inchiderea acestor vase si dificultati de trecere a limfei prin ganglioni. De exemplu un cancer de col uterin pentru care trebuie facut radioterapie poate afecta vasele limfatice si ganglionii din regiune , avind consecinta tumefierea (umflarea) membrului inferior (piciorului) sau a ambelor picioare.

4. INFECTII ( ERIZIPELUL , ECZEMELE , INFECTII PARAZITARE ) pot afecta vasele limfatice si ganglionii limfatici iar vindecarea de cele mai multe ori nu se face complet si de multe ori ramane o afectare pe viata a acestor vase limfatice, cu edemul (umflarea ) pe viata a membrului inferior ( a piciorului ) de exemplu , dupa un erizipel al acelui picior.

5.TUMORILE BENINGNE ( necanceroase ) pot comprima vasele limfatice si ingreuneaza sau chiar blocheaza circulatia limfei prin vasele limfatice comprimate determinand insuficienta limfatica secundara

ERIZIPELUL este o infectie determinata de microbi numiti streptococi care patrund in organism printr-o rana de la nivelul tegumentului ( pielii ). Acesti microbi patrund prin vasele limfatice si afecteaza o zona mai mica sau mai mare a pielii si a tesutului subcutanat (grasimea care este intre piele si muschi) determinind durere intensa la acest nivel asociata cu roseata , caldura locala , durere la atingere si frisoane , febra .

erizipelul