Complicațiile varicelor

Complicațiile varicelor sunt ulcerul varicos , hemoragia , tromboflebita superficiala , tromboflebita profunda sau tromboza venoasa profunda ) si alte complicatii.

De ce apar complicatiile?

Va rugam sa observati imaginea C1 unde in vena de catre text valvele sunt deschise si sangele curge unisens spre inima iar in vena cealalta valvele sunt inchise si nu permit sangelui sa „cada” spre degetele de la picioare adica nu permit REFLUXUL . ( REFLUXUL cu negru inchis ).


In venele dilatate varicos (va rugam sa observati imaginea C2 ) sangele venos (incarcat cu substante  rezultate  din metabolism ce trebuie eliminate  altfel acumularea acestora in organism are efecte toxice ) nu va avea o circulatie doar unisens spre inima ci si spre degetele de la picioare deoarece valvele venoase fiind formate din doua valvule una in fata celeilalte si vena largindu-se , valvulele nu se mai pot atinge; ca si o poarta formata din doua portite fiecare sprijinindu-se cu o margine de cite un stilp si cu cealalta margine unindu-se in pozitia inchis . Daca se muta stilpii (se indeparteaza unul de altul) adica dilatarea venei , poarta nu se mai poate inchide – adica cele doua valvule nu se mai ating raminind o distanta intre ele (cu atit mai mare cu cat vena este mai dilatata ) si valva nu inchide in „pozitia inchis” iar SANGELE VA CADEA SPRE DEGETELE DE LA PICIOARE ( se numeste REFLUX ) cu atit mai mult cu cat vena este mai dilatata , fenomen ce se intampla mai intens cand pacientul este in picioare sau pe scaun – deci cu inima mai sus decit picioarele.

Sangele venos din aceste vene , incarcat cu substantele rezultate din metabolism ce trebuie eliminate din organism, in loc sa ajunga in totalitate la ficat , plamani , rinichi sa fie detoxificat ( adica produsii rezultati din metabolism la nivelul celulelor sa fie eliminati ) , va recadea spre degetele de la picioare (reflux) , si va determina:

  • 1. acumularea in venele varicoase a sangelui cu substante rezultate din metabolism ( care prin acumulare devin toxice ) mai ales in partea de jos a piciorului ( membrului inferior ) unde este locul in care apar aproape toate complicatiile.
  • 2. cresterea presiunii hidrostatice a sangelui in venele dilatate varicos ( mai mare tot in partea de jos a piciorului ) , data de presiunea coloanei mari de sange dintr-o vena dilatata varicos.
  • 3. „baltirea sangelui” in venele dilatate varicos numita staza sangvina – datorata scaderii vitezei de circulatie a sangelui ( intotdeauna o apa curgatoare va avea o viteza mult mai mica in portiunile unde distanta dintre maluri mai mare, vena varicoasa fiind o vena dilatata anormal de mult si avind distanta mare intre peretii venosi sangele va avea viteza foarte mica , va „baltii”).

ULCERUL VARICOS

Ulcerul varicos (cauzat de varice ) si ulcerul posttrombotic  ( cauzat de  o tromboflebita profundaeste descris in detaliu la capitolul „TROMBOFLEBITA PROFUNDA” , subcapitolul „ULCERUL POSTTROMBOTIC” ) se caracterizeaza printr-un defect tegumentar ( rana , lipsa pielii). Pielea din zona respectiva a murit ( nu  mai exista ), frecvent  aceeasi  suferinta o are si tesutul celular subcutanat (grasimea ) din zona astfel ca si aceasta poate sa dispara si sa ajunga rana pina la muschi , tendoane , os  depinzind de zona si extensia  ulcerului . Ulcerul se infecteaza foarte usor si se trateaza foarte greu  dar trebuie sa fie clara ideea ca ulcerul venos  adica atat ulcerul varicos  cat si ulcerul posttrombotic se poate trata.

ULCERUL POSTTROMBOTIC din imaginea de mai sus ESTE ACUM VINDECAT Istoria de aproximativ 12 ani si aproximativ 100 de internari fara nici o ameliorare ci din contra, in ciuda tratamentelor s-a agravat pana la ce se vede in imagine dar si ISTORIA VINDECARII COMPLETE A ACESTUI ULCER GIGANT in imagini comentate se gaseste la capitolul TROMBOFLEBITA PROFUNDA subcapitolul ULCERUL POSTTROMBOTIC „.

In imaginile (ulcer varicos 1 si ulcer varicos 2 ) se pot observa la o pacienta in virsta de 35 de ani doua ulcere varicoase la acelasi membru inferior ( picior ) unul pe interiorul gleznei ( ulcer varicos 1 ) si altul pe exteriorul gleznei ( ulcer varicos 2 ).

Ulcerele varicoase aparusera  in urma cu 8 ani ,  dupa sarcina cand  varicele s-au agravat .

Datorita durerii din zona ulcerelor  pacienta avea dureri la miscarea  gleznei  ceea ce au determinat-o involuntar sa nu-si mai miste glezna deloc in timpul mersului  iar datorita mentinerii acestei situatii o perioada lunga de timp pacienta nu-si mai putea misca glezna deloc  , fapt  ce agrava boala si mai mult mentinind ulcerele deschise, adancindu-le si marindu-le suprafata  si determinind  umflarea gambei   deoarece  miscarea gleznei prin contractia musculaturii gambei este un factor foarte important in reintoarcerea  sangelui  la  inima. Observati imaginea ,, propulsia sangelui “ iar ( detalierea factorilor ce determina reintoarcerea  sangelui la inima se gaseste la descrierea circulatie sangelui din  subcapitolul „De ce aparvaricele ? Ce sunt varicele ?”. )

Revenind la pacienta cu ulcere  varicoase  de 8 ani mentionam ca ea s-a prezentat la medici dar fara nici o ameliorare :  durerea , imposibilitatea miscarii gleznei  asociata cu un mers foarte incomod , pansamentele  schimbate des , faceau parte din viata de zi cu zi  a acestei  femei  de 35 de ani.

La cabinetul nostru ,  in urma evaluarii complete , s-a inceput  tratament compresiv cu ciorap de masura corespunzatoare , de grad de compresie adecvat si de calitate buna .

Efectele  benefice  ale  ciorapului compresiv  corespunzator sunt :

  • apropie foitele valvei astfel incat valva sa-si poata relua functia sa de a conduce sangele unisens spre inima ( pentru mai multe detalii va rugam sa urmariti inregistrarea cu plansa si/sau emisiunea TV si/sau cele doua emisiuni radio care sunt pe prima pagina a site-ului ).
  • in timpul contractiei muschilor gambei ciorapul se intinde ca un arc si cand muschiul se relaxeaza ciorapul revine la dimensiunile initiale propulsind singele spre inima (ciorapul comprima mai puternic la gamba decat la coapsa).

Impreuna cu ciorapul s-au recomandat

  • exercitii pentru reluarea miscarii corecte a gleznei
  • plimbari cu ciorapul pe picior 3-5 km /zi.

Dupa 6 saptamani

  • ulcerele erau micsorate si mai putin adanci
  • misca glezna bine si mersul era normal


Dupa 3 luni ulcerul de pe interiorul gleznei era inchis si ulcerul de pe exteriorul gleznei aproape inchis .

Dupa 5 luni – ulcerele sunt inchise


Dupa 10 luni – se face tratamentul corect al varicelor fara revenirea varicelor dupa tratament , (tratamentul este explicat in detaliu care este la subcapitolul 5 ,,TRATAMENTUL CORECT AL VARICELOR “

HEMORAGIA poate apare practic in doua situatii :

  • prima situatie si cea mai frecvent intalnita este atunci cand in imediata vecinatate a ulcerului varicos exista o vena dilatata varicos sau chiar orice vas de sange si ulcerul erodeaza vasul producand hemoragia spontan sau printr-o lovitura ,de multe ori banala , in zona ulcerului
  • a doua situatie este atunci cand intr-o zona fara ulcer dar cu varice se produce o rana care sectioneaza si vena producand o hemoragie , cu atat mai mare cu cat vena este dilatata sau mai importanta si boala varicoasa mai grava cu reflux mare –adica recaderea unei mari cantitati de sange inspre degetele de la picioare .

Hemoragiile ingrijoreaza totdeauna pacientul si de multe ori cere ajutor medical imediat sau in zilele urmatoare in functie de amploarea hemoragiei .

Unele hemoragii se opresc relativ usor prin compresiune locala si membrul inferior ridicat mai sus decat nivelul inimii dar alteori se opresc greu sau foarte greu fiind necesara sutura (coaserea ) pentru a controla hemoragia.

Se cunosc cateva cazuri in care pacientul chiar a murit in urma unor astfel de hemoragii !!!

TROMBOFLEBITA SUPERFICIALA

Formarea de trombi (cheaguri) in interiorul venelor dilatate varicos cu inflamarea peretelui acestora ( dar tromboflebita superficiala poate aparea si in vene normale fara varice in situatii speciale ). La nivelul pielii care este deasupra acestor vene apare o dunga , un cordon rosiatic sau o pata rosiatica care apoi devine mai bruna ,zona fiind dureroasa mai ales la atingere.

In imaginea de mai jos se observa aspectul unei tromboflebite superficiale dupa 3 luni de tratament adecvat si la cateva minute de FINALIZAREA TRATAMENTULUI prin TRATAREA CORECTA A VARICELOR ( care au fost cauza tromboflebitei superficiale ) si bineinteles si INLATURAREA CHEAGURILOR.

Va prezentam un caz de aparitie  a tromboflebitei  superficiale  la o pacienta foarte tanara de 21 de ani si cu varice aproape neobservabile ( cazul acestei paciente se gaseste prezentat si la subcapitolul ,,MANIFESTARILE VARICELOR” gandind ca este util  si corect sa fie prezent in ambele locuri.

In imaginea 1 se poate observa pacienta de 21 de ani cu varice care nu sunt mari ci doar abia sesizabile si care prezinta intr-o zi la nivelul gambei pe partea interna ( pe partea dinspre gamba cealalta), o zona rosiatica ( indicata cu sageti ) sub forma unei dungi , unui cordon dur si dureros mai ales la mers si foarte dureros la atingere.

Tratamentul varicelor cluj
Tratament varice cluj -Vincze

Dupa doua zile ( imaginea 2 ) simte ca toata gamba dreapta este dureroasa , umflata, intarita si nu poate calca pe picior decit schiopatind serios si avind durere de intensitate mare.

Ce s-a intimplat ?

In imaginea 1, unde este culoarea rosiatica s-a format un tromb (cheag) pe vena safena interna (imaginea 3) ( unul din cele doua trunchiuri venoase superficiale care dau cel mai frecvent varice ) , cheagul se intinde din apropierea gleznei pana in apropierea genunchiului producindu-se ceea ce se numeste tromboflebita superficiala.

Intr-o situatie de felul acesta pe linga simptomele suparatoare descrise mai sus exista pericolul mare al ajungerii cheagului printr-o vena perforanta (reprezentata imaginea 3 prin indicativul 8 ) in venele profunde din apropiere (venele care sunt sub muschi ) sau cheagul sa urce spre crosa venei safene mari ( indicata cu cifra 1 ) sau /si spre crosa venei safene mici ( indicat cu cifra 4 ) si prin aceste crose cheagul sa ajunga in cele doua mari vene profunde : vena femurala comuna ( indicata cu cifra 3 ) sau /si in vena poplitee ( indicata cu cifra 6 ) si de aici cheagul sa fie dus de sange la inima si apoi la plamani producand embolia pulmonara – extrem de grava ( 1 din 4 pacienti moare ) sau cheagul poate sa ramana in venele profunde fara sa plece spre inima si plamani dar impiedicind total sau partial circulatia in aceste vene profunde producind o tromboflebita profunda (tromboza venoasa profunda) sau o tromboza venoasa musculara daca este afectata o vena din interiorul muschilor.

In cazul pacientei noastre in varsta de 21 de ani , dupa doua zile de la aparitia tromboflebitei superficiale (ce se observa in imaginea 1) , cheagul a ajuns din vena safena interna ( in imaginea 3 indicata cu cifra 2 ) printr-o vena perforanta (in imaginea 3 indicata cu cifra 8 ) in doua vene profunde ale gambei ( venele profunde sunt indicate in imaginea 3 cu cifra 7 ) producand tromboflebita profunda ( sau tromboza venoasa profunda ).

Tromboflebita profunda ( tromboza venoasa profunda ) – cheagul este in venele de sub fascia musculara care inveleste un grup de muschi, venele profunde fiind printre muschi ) este mult mai grava decat o tromboza venoasa musculara ( cheag in una sau mai multe vene din interiorul muschilor ) si de cele mai multe ori tromboflebita profunda are consecinte nefavorabile tot restul vietii ( detalierea acestor consecinte este la capitolul destinat tromboflebitei profunde ).

Alte complicatii sunt EDEMUL , INDURATIA , HIPERPIGMENTATIA , ECZEMA DE STAZA care sunt de obicei primele complicatii dar nu neaparat .

EDEMUL (umflarea) membrului inferior (piciorului)
care va apare dupa statul prelungit in picioare sau pe scaun.

INDURATIA
Tegumentul (pielea) devine mai dura cel mai frecvent in regiunea gleznei si in partea inferioara a gambei.

HIPERPIGMENTATIA
Modificari de culoare a pielii „pete cafenii” care apar tot in regiunea gleznei si in partea inferioara a gambei .

tratament ulcer varicos cluj

ECZEMA DE STAZA.
Se manifesta prin modificari ale tegumentului cu aparitia pruritului (mancarimii ) la membrul inferior cu varice si care prin grataj (scarpinare ) se poate la rindul ei complica prin aparitia de infectii, limfangite , erizipel.

La un pacient cu varice se pot gasii una , mai multe sau toate complicatiile pe parcursul evolutii bolii varicoase sau chiar la un moment dat pot fi intilnite toate in acelasi timp.