Tratament insuficiența limfatică
TRATAMENTUL INSUFICIENTEI LIMFATICE (EDEMULUI LIMFATIC) depinde de tipul insuficientei limfatice ( edemului limfatic ) daca este primar sau secundar .
Daca edemul limfatic este edem limfatic primar, nefiind cauzat de o alta boala , tratamentul se va adresa numai strict edemului limfatic.
Tratamentul compresiv cu fasa elastica corespunzatoare si ciorapi compresivi de masura potrivita , de grad de compresie potrivit si de calitate corespunzatoare , la care se asociaza miscarea gambei ( prin mers ) este practic baza tratamentului edemului limfatic in zilele noastre.
Explicatia este ca acest tratament aplicat va realiza o compresie mai puternica in partea distala ( partea dinspre degete ) a membrului inferior sau superior ( a piciorului sau a mainii ) compresie care scade gradual spre sold respectiv spre umar astfel:
- vasele limfatice vor fi comprimate impiedicandu-se dilatarea lor excesiva si acumularea limfei in partea distala a mainii sau piciorului ( adica inspre degete ).
- valvele din interiorul vaselor limfatice la fel ca si cele din interiorul venelor situate sub inima sunt formate din ,,doua foite ‘’numite „valvule” situate fata in fata . Cand foitele valvei se departeaza una de cealalta „valva se deschide” si limfa curge spre inima ( explicatii suplimentare a circulatiei normale a limfei spre inima este descrisa in subcapitolul ,, Ce este limfa ? Unde este limfa? “) iar cand foitele se unesc ,, valva se inchide “ imprimand limfei sensul unic normal spre inima si astfel nu apare acumulare de limfa inspre degete adica nu se formeaza edem limfatic. Valvulele („foitele valvei”) din interiorul vaselor limfatice bolnave , „nu inchid” din cauza ca vasele sunt mult dilatate astfel ca foitele valvei nu ajung sa se atinga, „valva nu inchide” si astfel limfa „cade intre valve” spre degete producand edem limfatic. Aceasta situatie va fi corectata de ciorapul compresiv sau fesile compresive care vor apropia foitele valvei ajungind sa se atinga cum este normal si astfel se „dirijeaza” limfa numai spre inima – cum trebuie – impiedicand acumularea limfei spre distal ( adica spre degete ) si drenarea spre inima a surplusului de limfa care realizeaza edemul limfatic si astfel piciorul sau mana nu va mai avea edem limfatic .
- contractia musculaturii gambei ( sau a antebratului in cazul edemului limfatic al membrului superior –mainii ) va ,,propulsa “ limfa spre inima („pompa musculara’’) si in plus in timpul contractiei musculare ciorapul compresiv sau fasa compresiva se intinde ( ca un arc ) si cand musculatura se relaxeaza ciorapul compresiv sau fasa compresiva va revenii la starea inainte de intindere si astfel se realizeaza o alta „propulsie” a limfei spre inima .
Desigur in cazul insuficientei limfatice secundare (edemului limfatic secundar) impreuna cu tratamentul compresiv corect cu fesi compresive si/sau ciorapi compresivi se va urmarii sa se faca si tratamentul bolii care a produs edemul limfatic secundar.
La tratamentul insuficientei limfatice ( edemului limfatic ) se poate asocia si:
- masajul limfatic manual (un tip special de masaj)
- drenajul limfatic realizat de un aparat medical – „LIMFAMAT”.Dar acestea se pot asocia in general doar pe perioade scurte datorita imposibilitatii practice a utilizarii lor pe termen lung (cum este necesar in cazul tratamentului edemului limfatic) avind in vedere costurile. Dupa aceste proceduri trebuie obligatoriu facut oricum si tratament cu fesi compresive sau ciorapi compresivi.
- proceduri chirurgicale -au fost tentative de a incerca tratamentul edemului limfatic prin proceduri chirurgicale dar in prezent ele au fost practic abandonate.
CONCLUZIA : TRATAMENTUL COMPRESIV CORECT CU:
- FESI COMPRESIVE CORESPUNZATOARE SI CIORAPI COMPRESIVI DE MASURA POTRIVITA
- DE GRAD DE COMPRESIE NECESAR
- DE CALITATE BUNA
ESTE BAZA TRATAMENTULUI INSUFICIENTEI LIMFATICE (EDEMULUI LIMFATIC)